Om projektet
Baggrund
Af en ungdomsårgang i Region Sjælland søger ca. 7.000. (70 pct.) ind på en ungdomsuddannelse, der giver adgang til professionsuddannelserne. Antallet af 15-17-årige i regionen forventes dog at falde med 18% fra 2022 til 2030 (Uddannelsesanalyse 2023, Region Sjælland). Et større fald end i landets andre regioner.
Halvdelen af de unge tager sabbatår
I Region Sjælland tager 52% af de unge med en gymnasial ungdomsuddannelse (svarende til 2.100 unge på en årgang) flere sabbatår efter afslutningen af deres gymnasiale uddannelse (Uddannelsesanalyse 2023, Region Sjælland).
En undersøgelse fra Studievalg Danmark viser, at kun 23% af dem, der afslutter en gymnasial ungdomsuddannelse, har besluttet, hvilken uddannelsesretning de vil søge ind på. Lidt under halvdelen føler sig nogenlunde sikre, mens 31% ikke er sikre på, hvilken uddannelsesretning de vil søge ind på. Samme undersøgelse afdækker, hvorfor de unge planlægger at holde et eller flere sabbatår. Tre ud af fire unge svarer, at de tager sabbatåret for at få en pause fra skolen, tjene penge og komme ud at rejse, mens det for halvdelen også handler om at bliver klogere på sig selv og på, hvilken uddannelse de vil søge ind på (Studievalgs studenterundersøgelse, Studievalg Danmark, 2022).
Mange unge arbejder ufaglært inden for velfærdsfagene
En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 4 ud af 10 unge arbejder som enten lærervikar, pædagogmedhjælper eller i ældreplejen i løbet af deres sabbatår, inden de evt. starter på en videregående uddannelse. Omkring 30% af de unge i undersøgelsen er blevet yderligere interesseret i videre uddannelse inden for det fag, de har været ansat i, mens omkring halvdelen af dem er blevet afskrækket fra samme. 11% af de unge, der har været ansat som lærervikar, er efterfølgende optaget på læreruddannelsen, og 15% af de unge, der har været ansat som pædagogmedhjælper, er optaget på pædagoguddannelsen (Danmarks Evalueringsinstitut, 2023).
Professionshøjskolen Absalon er leadpartner på projektet.
Region Sjælland har 10. oktober 2023 bevilliget 2,3 mio. kr, så Absalon kan igangsætte projektet.
Sammen med Absalon vil regionen søge fondsmidler til udbredelse og udvikling af velfærdsakademiet.
Følgende ti kommuner er partnere; Holbæk, Sorø, Slagelse, Næstved, Guldborgsund, Ringsted, Køge, Stevns, Vordingborg og Solrød. Flere forventes at følge.